Nanjing Lab III Vegetation Laboratory Design Proposal by Yaohua Wang

Nanjing Lab III vegetation laboratory is a futuristic lab designed by Yaohua Wang, an avant-garde architect who has been known with his futuristic architecture designs. This design is a visualizations or proposed Nanjing Lab and currently under the schematic design phase. It’s definitely not your traditional vegetation lab that usually only focuses on the attributes of the plants themselves, this time, the lab will be used to also test plant’s behavior inside Nanjing city, such as their reactions to the city’s polluted air and dust.

Designer : Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III vegetation laboratory has been designed to enable the scientists to control the plant’s interaction with their outside environment. In order to do this, variety of plant species are planted onto separate containers that protrude from the main volume of the building to the outside environment. These special containers will allow the sunlight to come through, in this way, the plants are going to get enough sunlight and air that passes through. The unique form of the landscape around the building creates different levels of humidity and solar conditions, each container will interact with a different environment settings.

Inside the building, exactly at the center of the lab, there’s a central robot arm that will automatically take out the core of the container and place them into storage for further research. This robot arm is controlled by a computer system that is located on the south side of the building. Some windows are incorporated into computer system room in order to provide a clear view of the robot room and its exterior.

The main structure of Nanjing Lab III vegetation laboratory consists of two big C channel steel beams. They lift the lab’s main body off the ground to create some spaces for the underside plant containers. There’s also a hydraulic mechanical system between the C channel steel beams and the building to absorb the impact of the structure from the movement of the central robot arm. If Nanjing Xiaguan district goverment agreed to this design proposal, it would be really interesting to see the development of this futuristic project.

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Nanjing Lab III Vegetation Laboratory by Yaohua Wang

Tuvie has received “Nanjing Lab III Vegetation Laboratory” project from our ‘Submit A Design‘ feature, where we welcome our readers to submit their design/concept for publication.


One thought on “Nanjing Lab III Vegetation Laboratory Design Proposal by Yaohua Wang

  1. That’s one way to grow a garden I suppose. I have to wonder though how long I’ll have to wait before I can let my green thumb go wild with something like this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.