Gosta Serlachius Museum Extension by Matteo Cainer Architects

Matteo Cainer Architects have shared its latest design proposal for Gosta Serlachius Museum extension. This project explores a creative relationship between existing museum and its surrounding landscape. It harmonizes and blurs the boundaries between the existing architecture and the new one through an innovative and unique poetic architectural language. The interior of this extension also opens up as a sequence of spaces.

This new extension allows the museum to develop a unique cultural environment by integrating the aesthetic, functional and economic goals of a more varied institution through an extended programme of activities. The new Gosta Serlachius Museum extension establishes more flexibility in spaces for public events such as exhibitions, conferences or educational activities.

Designer : Matteo Cainer Architects

Gosta Serlachius Museum Extension by Matteo Cainer Architects

Gosta Serlachius Museum Extension by Matteo Cainer Architects


Gosta Serlachius’ extensive business interests in wood and paper processing supported his life-long passion and support of the arts; it is therefore through a reinterpretation of these two elements that the proposed Gosta Serlachius Museum extension expresses the pivotal role and influence of the Serlachius family. The form of the Serlachius house, especially the roof, is the template for the new building. The geometry of the roof planes are folded and cut in the manner of paper ori-gami “folding-paper” and kirigami “folded and cut shapes”, to develop a complex sequence of architectural spaces that slowly unfold to create a new layered experience. As in origami, the number of basic folds is small, but the evolving geometry results in a series of intricate shapes of surprising complexity. The nature of these is far removed from the walls and roof elements of a traditional building.

Gosta Serlachius Museum Extension by Matteo Cainer Architects

Timber is the language of the proposed extension, not only as an expression in the Nordic tradition, but representing the bold angular beauty that defines the landscape, where invisible forces can theatricality shape both the interior and exterior. The structure and building envelope are expressed as a single component that can be manufactured from a variety of wood products to meet the geometrical tolerances of the structure and the capacity for snow loads. This integrated approach results in day lit column-free spaces that express a variety of unusual forms and volumes internally. Clad in bitumen-coated weatherboarding, the Gosta Serlachius Museum extension is punctuated by a series of external glazed fins that allow controlled daylight to illuminate internal surfaces, generating surprising and inspiring effects that changes through the seasons. Selected views of the landscape, the island and the lake are framed through openings in the new restaurant.

Gosta Serlachius Museum Extension by Matteo Cainer Architects

Interpreting the transition from land to water, the architecture of Gosta Serlachius Museum extension will respond to each season through elements that transform to create new spaces. In the summer months the lakeshore deck is used for water-side activities. In the winter, it transforms into a transitional space for the sauna strategically placed in the lake.

Gosta Serlachius Museum Extension by Matteo Cainer Architects

Gosta Serlachius Museum Extension by Matteo Cainer Architects

The museum will nourish the mind and the body, providing stimulation for the intellectually curious and those seeking tranquillity or recreation. As in the complex folds of origami there is a rare and underlying simplicity in the spaces, reflecting the program that shaped them. The experience for visitors reveals itself in the linked spaces where the geometry also provides the unexpected.

Gosta Serlachius Museum Extension by Matteo Cainer Architects

Credits: Matteo Cainer Architects Ltd

Info
Project: Gosta Serlachius Museum extension
Location: Mänttä, Finland
Use: Museum Extension
Client: Gösta Serlachius Fine Arts Foundation
Total floor area: 4,760 m2

Tuvie has received “Gosta Serlachius Museum” project from our ‘Submit A Design‘ feature, where we welcome our readers to submit their design/concept for publication.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *